Corona virüs nedeniyle okulların tatil edilmesi ebeveynlerin çocuklarıyla bolca zaman geçirmelerine fırsat verdi. Birçok ebeveyn bu süreci sorunsuz geçirmenin yollarını bulmaya çalışmakta. Ebeveynler evdeki yaşamı düzenlerken aynı zamanda çocuklarının beslenmelerine, temizliklerine ve kaliteli vakit geçirmelerine öncelik veriyorlar. Peki, Corona virüs tatilinde ebeveynler çocukları için neler yapabilir? Bu yazımda ebeveynlere evde geçirilen süreç içerisinde dikkat edilmesi gerekenleri ve çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığı açsından önem arz eden önerileri sunacağım…
Uyku Düzeni Oluşturulmalı
Evde kalınan süre zarfında çocukların rutin yaptığı şeylerden uzaklaşması dolayısıyla birtakım sağlık sorunlarıyla karşılaşma risklerinin arttığı gözlemlenmekte. Özellikle uyku saatlerinde bozulmaların olması, beslenmelerinde düzensizlikler oluşması ve fiziksel aktivite kısıtlarının bulunması çocuklar üzerinde negatif yönde etkiye sahip. Uyku çocukların büyümeleri ve gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamaları için büyük öneme sahip. Okul öncesi dönemdeki çocukların öğle uykusu da dâhil olmak üzere toplamda 10 ile 13 saatlik uyku gereksinimi vardır. Bu süreçte çocukların uyku süresi ebeveynlerin önceliği olmalıdır.
Beslenme Düzeni Oluşturulmalı
Çocukların evde kalmaları dolayısıyla alışık oldukları öğün saatlerinde, yeme düzenlerinde de bozulmalar meydana gelmiştir. Evde hareketlerinin kısıtlanmasının yanı sıra hamur işi, şekerli, yağlı yiyecekler tüketmeleri; aynı zamanda şeker oranı yüksek meyve suları ve asitli içecekler içmeleri kilo alımını sağlıksız bir şekilde arttırarak sağlıklarını olumsuz yönde etkileyeceği gibi sağlıklı yiyeceklerden uzaklaşmalarına neden olabilecektir. Dolayısıyla bu süreçte mümkünse taze sebze meyveler tüketmeleri, et ve süt ürünlerini, kuru baklagilleri düzenli bir şekilde tüketmeleri önemlidir.
Rutinler Yeniden Oluşturulmalı
İnsanoğlu rutin yaşam temposuna alışıktır, ancak içerisinde bulunduğumuz olağanüstü süreçten dolayı günlük rutin alışkanlıklarımızda bozulmalar meydana gelmiştir. Bu süreçte okula devam eden çocukların nasıl günlük rutinleri varsa benzer şekilde koşullara uygun ev içerisinde rutinler oluşturmak özellikle sağlığımızın korunması üzerinde etkiye sahiptir. Çocukların akşam uykuya yatma saati, sabah uyanma saati, yemek zamanları, ekran önünde geçirdikleri süre ve oyun zamanlarına ilişkin günlük planların aileler tarafından yapılması ve izlenmesi bu süreçte oldukça önemlidir. Örneğin okulu merkeze alarak ve çocuğunuzun rutini olan şeyleri planlayabilirsiniz. Beslenme saatleriniz (kahvaltı, öğle yemeği akşam yemeği, ara öğün) neler? , etkinlik saatleri neler? oyun saatleri neler? gibi günü, okuldaki olduğu gibi küçük parçalara ayırabilirsiniz.
Fiziksel Aktivite Alanı Oluşturulmalı
Çocukların uzun zamandır evde vakit geçirmesiyle birlikte aktivite düzeylerinde de büyük oranda düşmeler oluşmuştur. Hareketli yaşam tarzına alışık olan çocukların bir anda değişen düzeni çocuklar üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Çocukların dışarı çıkmasının mümkün olmadığı bu dönemde, ev sınırları içerisinde imkânlar doğrultusunda egzersiz, dans, yoga, jimnastik gibi fiziksel olarak aktif olacakları zaman dilimi oluşturmak önemlidir. Aile üyelerinin de bu aktivitelere katılması çocukları hareket etmeye daha fazla teşvik etmekle birlikte kaliteli ve eğlenceli zaman geçirmelerini de sağlamaktadır.
Ekran (TV, Tablet, Telefon vb.) Başında Geçirilen Süre Kısıtlanmalı
Uzun süredir evde zaman geçiren çocukların birçoğu ekranla eskiye oranla çok daha fazla karşı karşıya geldiklerinden dolayı bu dönem çocuklar açısından oldukça büyük risk arz etmektedir. Ekran karşısında çok fazla zaman geçiren çocukların fizyolojik sağlığının yanı sıra psikolojik sağlıklarında da bozulmalar meydana gelebilmektedir. Şiddet içerikli oyunlara ya da programlara maruz kalan bir çocukta şiddet gibi davranış bozukluklarının yanı sıra yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan oyunlar ya da programlara maruz kalan bir çocukta korku, fobi gibi tepkimeler de gözlemlenmektedir. Ekran karşısında geçen zamanın artması dolayısıyla çocukların sosyal etkileşimi kısıtlanmakla birlikte, göz sağlıklarında bozulmalar, kamburluk gibi postür bozuklukları meydana gelmektedir. Hareketli yaşam tarzına alışık olan çocukların ekran karşısında gereğinden fazla hareketsiz kalmaları ise obezite gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla çocukların ekran başında olabildiğince az zaman geçirmeleri gerekmektedir. Çocuklarınız için ekranları akıllıca kullanmayı tercih etmelisiniz, bu konuda çocuklarınızı aşırı şımartmamalı, ekran süresini planlamalı ve belirli bir zaman dilimi ayırmalısınız. Çocukların ekranlarla ne zaman ve ne kadar vakit geçireceğini bilmelidirler bu konuda net ve tutarlı davranmalı taviz vermemelisiniz.
Çocuklar için Olmazsa Olmaz ‘’OYUN’’ Zamanları Oluşturulmalı
Çocuklar için oyunun önemi çok büyüktür. Her gün oyun saatleri düzenlemek belli bir süre oyun içerisine dâhil olmak çocukların gereksinimlerini karşılayacaktır. Yaş düzeylerine uygun zihinsel ve sosyal gelişimlerini destekleyici oyunlar tercih edebilir, bununla birlikte duygu ve düşüncelerini ifade edebilecekleri resim, hamur yapma, kuklaları konuşturma gibi oyunları tercih edebilirsiniz. Çocuklarınızla oyun oynamak, çocukların yanı sıra ebeveynlerin de ruh sağlığı açısından olumlu etkilere sahip olmakla birlikte eğlenebilecekleri eğlenirken öğrenecekleri kaliteli bir ortam sağlamış olacaklardır. Çocuklarınızı ev işlerine dahil etmekte çocukların sorumluluk duygusunu, ince motor kalın motor kaslarının gelişmesini, sosyal gelişimini aynı zamanda sosyal gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Örneğin yapabileceği düzeyde mutfak işlerine, tamir işlerine, bahçe işlerine vb. dâhil etmek çocukların aileleriyle kaliteli vakit geçirmesinin yanı sıra gelişiminde de önemli yere sahiptir.
Salgın döneminde çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini desteklemeyi, gereksinimlerini karşılamayı ihmal etmeyelim. Yarınlarımızın güvencesi, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın daha iyi yetişmeleri için elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz.
SAĞLIKLA KALIN
Comments