top of page
çocuk-değerlendirme-testleri-küçük.jpg

Uygulanan başlıca testler ve bu testler hakkında kısa bilgiler aşağıda yer almaktadır. Her test / ölçek her danışana uygulanmamaktadır. Size uygun değerlendirme için uygulanması gerekenleri ilk görüşmeden sonra psikoloğunuz önerecektir.

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-IV) testi çocuk ve ergenlere (6 yaş 0 ay İle 16 yaş 11 ay yaş arası)bireysel olarak uygulanan,çocuğun zeka seviyesini ve diğer bilişsel yeteneklerini de ölçen ülkemizdeki en yenilikçi, kapsamlı ve en sağlıklı sonucu veren zeka testidir. 1980’li yılların verilerine dayanan WISC-R testi günümüz şartlarına uygun olmadığı için güvenilirliğini yitirmiş olup artık güncellenmiş ve yerini 2013 Türkiye verilerinin kullanıldığı WISC-4’e bırakmıştır. WISC-4 zeka ölçeği 15 alt teste, Sözel Kavrama,Algılsal Akıl Yürütme ,Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı olmak üzere 4 ana kısıma ayrılır.

Testin uygulama süresi çocuğun hızı ve motivasyonuna bağlı olarak 2 ila 2.5 saat arası değişkenlik gösterebilmektedir. Testin değerlendirilmesinde , çocuğun test esnasında gösterdiği tüm davranışlar (test sırasında işbirliği, testörle ilişki kurma biçimi, çalışma motivasyonu, dikkati, duygusal reaksiyonları vs.) da çok önemlidir. Bu nedenle test sonuçları sadece bir skor olarak değerlendirilmemeli, bütüncül olarak ele alınması önemsenmektedir. Yeni WISC-4 Zeka Testi genel zeka bölümü hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlarken, çocuğun test esnasındaki davranışları ve sorulara verdiği yanıtları da birebir gözlemleme şansını sunduğu için davranış problemleri ve ileride oluşabilecek sorunların tahmin edilebilmesine de yardımcı olmaktadır.Aynı zamanda test dışında aileden ve üçüncü kaynaklardan (okul ve çevre) alınan bilgiler de göz önünde bulundurularak değerlendirme tamamlanmaktadır.

Yeni WISC-4 zeka testi uygulamasına girecek olana bir çocuğun uygulamaya başlamadan önce gerekli bazı koşulların sağlandığından emin olunmalıdır. Aç olmamak, yorgun olmamak, uykusunu almış olmak, hasta olmamak, ilaç kullanılıyorsa ve ilacın sakinleştirici/uyku getirici etkisi varsa ilaç etkisi altında olmamak vb. gibi testin standardizasyonunu etkileyecek tüm bu koşulların stabilizasyonunun sağlanmış olması gerekir. Ayrıca kaygı, gerilim, endişe ve tehdit algısına neden olabileceğinden çocuğa zeka testine götürüldüğü de söylenmemelidir. Çocuğa gerekli olan açıklamalar uygulama öncesinde testör tarafından yapılır.

WISC-IV sadece bir zeka testi olmakla kalmayıp, çocukların uzmanlar tarafından bir çok yönüyle yorumlanabilmesine de yardımcı olmaktadır. WISC-IV testi bir çok psikolojik sorunu tespit edebilmede ya da daha iyi anlamada uzmanlara çok önemli ip uçları vermektedir. WISC-IV; çocuğun potansiyelini tanımak, üstün zeka durumunu anlamak, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, ders başarısızlığı, algılama ve anlama güçlüğü, okula uyum sorunları, içe kapanıklık, sosyal kaygılar, okul fobisi, özgüven eksikliği, iletişim problemleri, sınav kaygısı, alt ıslatma, inatçılık, saldırganlık, karşıt olma/ karşıt gelme bozukluğu, dürtü kontrol bozuklukları, evden/ okuldan kaçma… gibi bir çok psikolojik problemlerin zeka düzeyi ile bağlantılı olup olmadığının tespit edilmesine yardımcı olmaktadır.

Yapılan değerlendirmelere göre çocuk /ergenin güçlü yönleri ve varsa desteklenmesi gereken yönleri tespit edilerek sonuçlara uygun akademik/iş hayatı planlaması yapılması konusunda fayda sağlayacaktır.

WISC-4 zeka testi, zeka ile ilgili pek çok değişkenin ve pek çok davranış probleminin tanısının koyulmasına yardımcı olacak bilgiler içermektedir.

Louisa Duss psikanalitik hikâyeler testi 10 ayrı kısa hikâyeden oluşur. Testte her öykünün ayrı bir içeriği vardır. Amaç Psikanalitik teoriye uygun olarak, her gelişim dönemine uyan olası problemi ortaya koymaktadır. Louisa Duss testi, çocukların sorunlarını çözümlemek ve anlayabilmek için hazırlanmış tekniklerin gelişmişlerinden biridir. Bu testte yararlanılan hikâyeler, çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır.

L.A. Bender tarafından geliştirilmiş olan Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi Ayşe Yalın ve Oya Somer tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Test, 5-11 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Zekânın görsel devinimsel motor algılamasında gerilik, regresyon, fonksiyon kaybı ve organik beyin hasarlarını saptamak amacıyla kullanılmaktadır. 9 şekilden oluşmaktadır ve bu şekilleri kişinin çizmesi istenir. Görülen ve çizilen şekillerin her bir farklılığı farklı puanlandırılarak kişinin görsel motor algılama puanı hesaplanır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur.

Test çocukları anaokulun sonunda veya birinci sınıfın başlangıcında incelemek için Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla uygulanır. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır. Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur. Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir. Test 5-6 yaş çocuklarına uygulanmaktadır.

Beier Cümle Tamamlama Testi yarı-projektif bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlamaya çalışır. Mümkün olduğunca kısa sürede hiç düşünmeden verdiği cevaplarla bireyin iç dünyası hakkında bilgi edinilir.

 

Testin A ve B olmak üzere 2 adet formu bulunmaktadır. A formu 8 ile 16 yaşlar arasındaki çocuklara uygulanır ve 56 eksik cümleden oluşur. B formu ise 13 yaş ve üstü bireylere uygulanır ve 67 eksik cümleden oluşur. Genellikle ev ödevi şeklinde verilse de uzmanla seans sırasında uygulanması daha doğrudur. Çünkü bireyin hiç düşünmeden ilk aklına gelen şeyin bireyin zihnindeki önemli bir komplekse (inanç ağına) ait olduğu kabul edilir.

Test, seçici dikkati belirlemek için geliştirilmiştir. Psikomotor hız, doğru ve yanlış işaretlemeler, gösterilen performansın kalitesi bu testte değerlendirilmektedir. 9- 60 yaş arasına uygulanır. Bireysel ve grup olarak uygulanabilecek tek form vardır. En fazla 8 dakika içerisinde test sonlanmalıdır. Deneğin her satırı 20 sn içerisinde tamamlaması beklenir.

3-7  yaş okul öncesi çocukların; zekâ gelişimlerinin yaşlarına göre ne düzeyde olduğu ile ilgili genel bilgiler verir. Test okul öncesi çocukların görsel algı, görsel motor koordinasyon, küçük kas becerileri ve genel zeka gelişimleri ile ilgili yorumlarda bulunulabilir. 1. sınıf öğrencilerinin gelişim düzey ve becerileri hakkında ön bilgi verir.

Çocuğun dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Çocuğun konuşmada yanlış çıkardığı seslerin belirlenmesinde ve artikülasyon bozukluğu olan çocukların değerlendirilmesinde kullanılır. İfade edici dil beceresini ölçer.

Good enough Zekâ Testi, 4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanan genel bir zeka testidir. Bu yaşların dışında kullanıldığında doğru sonucu vermez. Bu yüzden daha küçük ya da daha büyük yaşlardaki bireylere uygulanması doğru değildir. Çocuğun yaptığı resimler aracılığı ile çocuğun zekası hakkında bağlantı kurmayı amaçlayan bir testtir. Bireylerde zihinsel gelişmeyi ölçmek için kullanılan bir testtir. Bu testte çocukla çalışabilmek için uygun ortamın oluşturulması ön koşul olarak görülmektedir.

Gelişim Testidir. 2,5-18 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır. Çocuğun dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Her kartta sekiz resmin bulunduğu 50 karttan oluşmaktadır. Maddelere verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur.

Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan, yoğun kaygı, sınav kaygısı diye ifade edilir. Normal düzeydeki bir kaygı kişiye, istek duyma, karar alma, alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve bu enerjiyi kullanarak performansını yükseltme açısından yardımcı olur. Ancak yaşanan kaygı çok yoğun ise, kişinin enerjisini verimli bir biçimde kullanmasını, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesini engeller. Kişi potansiyelini tümüyle kullanamaz ve istenen performans düzeyine erişemez. Sınav Kaygısı yaşayan öğrenciler, çalışmalarını planlamakta, doğru düşünmekte, konsantre olmakta ve çalıştığı konuları hatırlamakta güçlükler yaşarlar. Sınav kaygısını yenmek için psikolojik destek hizmeti vermekteyiz.

Öğrencilerin yaşadıkları sorunları, gereksinimlerini belirlemek ve öğrencilere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış soru listeleridir. Bu listelerle öğrencilerin, sağlık ve kişilik problemlerini, okul, ev, aile, meslek, gelecek ve toplumsal ilişkilerinde yaşadıkları problemler ortaya çıkarılır. Çözüm yollarını bulmak amacıyla gerekli olan rehberlik uygulamalarının planlanmasını sağlanır. Öğrencilerin de kendi problemlerinin, istek ve ihtiyaçlarının farkına varmalarına yardımcı olur.

© 2019 Created By Frog Creative Works

bottom of page