top of page
yetişkin-testleri-küçük.jpg

MMPI kişilik testi, ilk olarak 1939 yılında geliştirilmeye başlanmış, ilerleyen yıllarda zaman içerisinde günün şartlarına göre geliştirilerek bugünkü uygulanan halini almıştır. 

Minnesota Multifaz Kişilik Envanteri (MMPI), uygulanan bireyin kişilik özelliklerini objektif ve bilimsel kriterler kullanarak ortaya çıkartabilen bir özelliğe sahiptir. İnternet ortamında yer alan ve hiçbir bilimselliği olmayan testlerle kıyaslanamaycak kadar bilimsel ve objektiftir. Hatta bu alanda kişiliği tespitte kullanılacak en güvenilir ve geçerli test olma özelliğine sahiptir diyebiliriz. Bu kapsamda ve güvenirlilik düzeyinde ülkemizde uygulanan başka bir kişilik testi yoktur.

Bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif olarak değerlendirmeyi amaçlayan bir testtir. “Doğru”, “yanlış” ve “bilmiyorum” şeklinde cevaplandırılan 566 maddeden oluşmaktadır ve tamamlanması yaklaşık olarak 60- 90 dk. arasında sürmektedir.

MMPI Kişilik Testi Hangi alanlarda ve kimlere uygulanır?

Test, 16 yaş ve üzerindeki bireylere uygulanabilir.MMPI kişilik testi yaygın olarak psikiyatri kliniklerinde şu teşhisleri koymada kullanılır: Depresyon, Hipokondriazis (Hastalık hastalığı), Histeri (Konversiyon), Psikotik sapma, Kadınlık – erkeklik (cinsel tercik ve eğilimler), Paranoya (Şüphecilik), Psikasteni (Saplantı – Takıntı), Şizofreni, Hipomani (Duygu durum bozukluğu, öfke patlaması gibi), Sosyal içe dönüklük (çekingenlik).

MMPI Kişilik testi Hastalık tanısı dışında ne için kullanılır?

MMPI çok yönlü kişilik envanteri sadece hastalık veya psikolojik sorun olup olmadığını ölçen bir test değildir. Uygulanan kişinin psikolojik sorunlarının olup olmadığının tespitinin dışında genel olarak kişinin nasıl biri olduğunu belirleyebilmekte, uygulanan kişinin normal kişilik özelliklerini de ortaya çıkartabilmektedir. Bu kapsamda evlenmeyi düşünen çiftlerin birbirine kişilik olarak uygun olup olmadığını belirlemekte ya da işe alımlarda işe uygunluğu belirlemekte de kullanılabilmektedir.

Beck Depresyon ölçeği (BDE)  Depresyon düzeyini ölçmek için yaygın olarak kullanılan bir araçtır. Beck Depresyon ölçeği ilk olarak hastaların semptomlarını (hastalıkla ilgili belirtileri) açıklamaları; ruh hali kararsızlık, başarısızlık hissi, kendine güvensizlik, suçluluk hissi, intihar düşünceleri, ağlama, sinirlilik asosyallik, uykusuzluk, yorgunluk, iştahsızlık, kilo alma ve kilo verme, benlik gibi kriterlere göre ölçeklendirilmiştir. Yani bu duyguların var olup olmadığı varsa ne kadar yoğun olduğu yapılan testle değerlendirilir. Testin ilk bölümünde psikolojik belirtiler değerlendirilirken ikinci bölüm fiziksel belirtileri değerlendirir.

Dr. Aaron T. Beck oluşturduğu bu test Yirmi bir seçmeli sorudan oluşur kişide ansiyete şiddetini ölçmekte kullanılır, bir uluslararası geçerliliği olan bir araç olarak kabul edilir.Beck anksiyete ölçeğinde; bedeninizin herhangi bir yerinde uyuşma veya karıncalanma, Terleme (sıcaklığa bağlı olamayan),titreklik, kontrolü kaybetme korkusu, dehşete kapılma, sinirlilik, midede hazımsızlık ya da rahatsızlık hissi veyahut boğuluyormuş gibi olma duygusu gibi soruların olduğu toplamda 21 soru vardır. Bu sorulara kişi hiç, hafif, orta, ciddi olmak üzere toplamda 4 sıktan birini işaretler. Bu soruları işaretler kişi bu testi yaptığı günden itibaren geçirdiği son bir haftayı da hesaba katmalıdır. Bu şıkları geçirdiği son bir haftayı dikkate olarak doldurmalıdır.

bottom of page